Daniel Lemma med band

Mer om artisten:
Daniel Lemma med band

Daniel Lemma med band

Datum: Fredag 7 februari
På scen: 21:00
Insläpp: 13:00
Biljettpris: 235:- inkl. serviceavgift

Daniel Lemma med band återvänder till Katalin. Daniel Lemma slog igenom 2001 med musiken till filmen ”Jalla, Jalla”.

Det senaste året har Daniel turnerat flitigt med senaste skivan ”Telescope”, och äntligen har det nu blivit dags att besöka Uppsala igen. En afton av rootsmusik, rhythm & blues- och en dos gospel. Ett klart ljus i februarimörkret !

”If I used to love you”, låten från soundtracket till Jalla! Jalla! innebar ett enormt genombrott för Daniel Lemma. Men den orsakade också hans karriärs största missförstånd.

– Visst, jag gillar låten och är glad för alla dörrar den öppnade. Men sedan den kom ut tror alla att jag är en soulartist. Vilket inte alls är sant!

Det är i själva verket en annan amerikansk musiktradition som legat närmast hans hjärta hela tiden, nämligen folkmusiken. Det började när han för många år sedan hörde ett antal fältinspelningar gjorda av musikvetaren Alan Lomax på 30- och 40 talen, och därefter upptäckte skivan "Anthology of American Folk Music". En samling inspelningar som ursprungligen gjordes på stenkakor på 1920-talet, på ett sätt som har lite gemensamt med dagens tidskrävande inspelningsmetoder: Det gick fort – in med musikerna i ett rum, musiken fångades upp av en tratt, fördes vidare ner i en nål, som i sin tur graverade skivan – färdigt: Ett musikaliskt ögonblick var dokumenterat. Det här har alltid varit Daniel Lemmas ideal när det kommer till att göra skivor, han är inte alls intresserad av perfektionism, eller att sitta och skulptera fram det ultimata soundet i studion.

– Det finns en mystisk svängighet i de där gamla inspelningarna. Till exempel blev jag helt tagen av Bascam Lamar Lunsford, hans "I Wish I Was A Mole in The Ground". Eller Buell Kazee och hans "Wagoners Lad". Otroligt vackra låtar. Det som gjorde det så suggestivt var nog just att alltihop kändes som en värld i sig: svårtillgänglig, ibland omöjlig att förstå, men ändå på något sätt självklart. Som en dröm man knappt minns.

Lemma satte sig i en stuga i skogen i en dryg vecka och skrev intensivt. När låtmaterialet var klart åkte han till Henrik Cederbloms studio, de riggade upp några mikrofoner och spelade in hela skivan på fyra dagar. Lemma och Cederblom skötte alla instrument utom på ett par spår där de fick hjälp av Victor Furbacken på bas och Johan Håkansson på trummor.

– Man får sätta upp ganska stränga regler om att inte lägga på en massa extra instrument eller klippa och klistra i ljudfiler. Men jag visste hela tiden att jag var ute efter den där enkelheten.

Resultatet? En vackert torr, minimal, nästan helt akustisk skiva. Ljudet av stålsträngar och trä kompletteras ofta bara av dovt fotstamp som håller takten. Skivan har tydliga spår av Bob Dylan – en av Lemmas stora förebilder:

– Han kunde blanda. Han tog alla de där grejerna som jag hittade i den amerikanska folkmusiken och rörde ihop det till sin egen grej.

Vad är det då som för den här musiken så nära en göteborgare med rötter i Skåne och Etiopien?

– Det är just den där blandningen... folk från hela världen möttes precis samtidigt som man började spela in ljud och dokumentera det mötet. Det är musik som hör hemma ingenstans och överallt egentligen.

Att lyssna på Telescope skapar verkligen känslan av att vara närvarande där i rummet med musikerna. Skivan präglas av Lemmas karakteristiskt – ja, ursäkta men det är den faktiskt – souliga röst med sitt lätta vibrato. Och där finns ett fokuserat lugn, ännu tydligare än i hans tidigare alster.

– Det är nog för att jag känner att jag verkligen kommit hem med den här skivan. Det var här mitt intresse för musik började en gång, och det är hit jag velat komma hela tiden.

Tillbaka Tipsa

Köp Biljetter

Ring Ticnet:
0771-70 70 70
www.ticnet.se

UNT City
018-478 00 00

UKKs Biljettkassa
018-727 90 00


Kontakt:

Godsmagasinet Östra Station

Roslagsgatan 1, 753 27 Uppsala

Tel: 018-14 06 80. Fax: 018-12 64 66

info@katalin.com

Bordsbokning: 018-140680 eller info@katalin.com

Öppettider:

Måndag - Torsdag från kl. 16.00

Fredag - Lördag från kl. 13.00

Facebook:

Gilla oss på Facebook.

Du får tips om evenemang och erbjudanden.


Prenumerera på Katalins nyhetsbrev och få nyheter om kommande evenemang.


Web by Phosworks Digital Industries
Hosting by Rackfish