Tillbaka till alla evenemang

Thorbjørn Risager & The Black Tornado (DK)

Aldrig tidigare i sin 20-åriga historia har väl Thorbjørn Risager och hans band The Black Tornado,  det danska bluesrockbandet, haft ett sådant flyt som i februari 2023.
På en och samma vecka blev bandet bokat på en fransk och en schweizisk festival och till råga på allt på en stor internationell, fem dygn lång blueskryssning i Medelhavet, ”Keeping the Blues Alive”. Och nyligen publicerades deras bokning på Sweden Rock, som förra året hade 42.000 besökare. Bandet har gått från klarhet till klarhet. Efter de tusentals mil de har lagt på motorvägar och Autobahn, och de hundratals timmarna i inspelningsstudion – nu kommer utdelningen!
Den som har följt bandet genom året har sett vart de har varit på väg:
• Alla nomineringarna och priserna de har fått.
• Fina recensioner och airplay i både Europa, Nordamerika och Australien.
• Publiktillströmningen är större än någonsin. Till deras förra konsert på Fabrik i Hamburg kom närmare 700 personer och det ser ut att bli samma resultat nu i maj, av förköpet att döma.
Tidningen Gaffa recenserade nya plattan ”Navigation Blues” med rubriken ”Danmarks bluesband nummer 1 sparkar in amerikanska dörrar”. Och faktum är ju att de i augusti turnerar i USA för andra gången och i Canada, som de besökte redan 2012, för tredje gången! I år spelar de i 15 länder.
Och det är ju inte ”bara” deras inspelade musik – med 20 miljoner strömningar – utan de har också samlat en trogen livepublik, där många har följt dem genom åren, och reser långt för att höra dem. Vissa har hört dem dussintals gånger. Och varje gång bandet publicerer en ny turnéplan eller video frågar folk ”när kommer ni till… Australien/Californien/Memphis/North Mississippi?”
Apropå flyt – att de blev bokade på Asiens största bluesfestival 2015 i Indien med Buddy Guy som headliner var förstås också en höjdpunkt! Bandet har snart spelat 1300 konserter i 22 länder, och efter sommarens spelningar i Spanien och Medelhavet (Grekland + Kroatien) blir antalet länder 25.
När de släppte sin åttonde studioskiva i höstas hade de just blivit signade av skivbolaget Provogue/Mascot som även ger ut plattor med Beth Hart, Joe Bonamassa och Walter Trout, vilket har ökat deras internationella genomslagskraft ytterligare.
Kalendern för 2023 är full. Förfrågningarna inför 2024 har börjat strömma in, 7 gig är redan spikade.

Kommande evenemang

Rock

Rockgala – Till förmån för Barncancerfonden

Lördag 18 maj
Indie

Moto Boy – jazzbaren

Lördag 18 maj
Indie

Alberta Cross

Onsdag 22 maj
Blues

Lady A – jazzbaren

Torsdag 23 maj
Alla events